PCp Architects
Fotograaf: Philippe van Gelooven
appartementen en handel, Beringen

Woonhof

Het Woonhof in Beringen is een project met een oppervlakte van maar liefst 18075 m². Op deze oppervlakte worden 60 wooneenheden voorzien inclusief 3000 m² handelsruimte. Het project kent een lang voortraject. De eerste voorontwerpen dateren van 2007. Gezien de grootte en omvang van het geheel, werd het vormgegeven in overleg met alle belanghebbende, adviserende en vergunningverlenende instanties. De bouw van het Woonhof verliep in 2 fases.

De projectzone bevindt zich in een ligging met uitzonderlijke kwaliteiten. Het project probeert die omgevende kwaliteiten zo veel mogelijk te gebruiken en te versterken. De zone grenst aan open ruimte met een opmerkelijk groen karakter en aan de Koolmijnlaan als belangrijke dynamische handelsas.

De appartementen zijn allemaal opgebouwd in een houtskeletbouw, met maximale isolatiedikte. De gevelmaterialen bestaan uit metselwerk in combinatie met een houten gevelbekleding.

We maken gebruik van een Nederlandse constructiewijze waarbij leidingen voor elektriciteit, gas, water en riolering al tijdens de ruwbouwwerken ingestort worden. Deels in situ, deels in de productiehallen ter plaatse.

Het ontwerp bestaat uit 3 deelprojecten:

BLOK 1:

  • 16 appartementen
  • 1 handelsruimte
  • ondergrondse parking

BLOK 2:

  • 18 appartementen
  • 2 handelsruimten
  • 1 brasserie

BLOK 3:

  • 26 appartementen

Tussen blok 1 en blok 2 ligt een centraal plein waarop de nodige parkeerplaatsen zijn voorzien. Aan beide zijden van het plein bevinden zich op het gelijkvloers de handelsruimten. Onder blok 1 bevindt zich een kelder met privé parkeerplaatsen voor de bewoners van de appartementen, alsmede een aantal parkeerplaatsen voor het personeel van de handelsruimte.

Blok 2 beschikt over een kelder die onderverdeeld is in een gedeelte voor privé parkeren en een gedeelte met openbare staanplaatsen.

Blok 3, ligt tussen het spoortalud en een groen plein en grenst aan een groene parkzone van de stad Beringen. Het bestaat uit 3 aparte gebouwen en is enkel voorzien voor wonen. Het parkeren is hier geïntegreerd onder de woningen op het gelijkvloers.

Overeenkomstig het grond en pandenbeleid wordt 10% van het woningaanbod als sociale woning ontwikkeld. 6 woningen in blok 1 worden als sociaal objectief aangeboden aan Vooruitzien cvba. De oppervlakte van deze wooneenheden werden ontworpen volgens de normen van de vmsw.

De bouwhoogte van alle blokken is 2 verdiepingen plus een teruggetrokken dakverdieping. De appartementen hebben allemaal de beschikking over een buitenruimte. Op de verdiepingen in de vorm van balkons en dakterrassen, op het gelijkvloers beschikken de appartementen over een grondgebonden tuin.

In het ontwerp is veel ruimte voor groen gemaakt. De groene, driekhoekige zone, die in eigendom is van de stad, wordt tot parkzone ingericht met behulp van taluds, groen elementen, wadi’s.. Hier ontstaat een aantrekkelijk parkgebied voor de bewoners van het Woonhof. Het parkgebied wordt het project ingetrokken door de “groene vinger” aansluitend op de parkeerzone.

Status
Opgeleverd
Bouwjaar
2014-2018
Bouwheer
Green Real Estate
Locatie
Koolmijnlaan 346, Beringen