PCp Architects
Fotograaf: Philippe van Gelooven
appartementen, Genk

Residentie Bene

Het ontwerp van deze 18 appartementen en eengezinswoning draait helemaal rond het 'Bijna Energie Neutraal bouwen' (B.E.N.). Er is reeds vanaf de eerste ontwerpschetsen rekening gehouden met bepalende factoren zoals oriëntatie, compactheid, glasoppervlak, duurzaam materiaalgebruik, optimale isolatiedikte, groendaken, zonnewering, luchtdichtheid, technieken voor verwarming en ventilatie…

Dit leidde tot volgende ontwerpkeuzes:

  • zeer sterk geïsoleerde woningen (17cm in de wanden, 20cm op het dak)
  • in beide appartementsgebouwen zijn trap en lift buiten het beschermd volume geplaatst
  • in de woning is de garage buiten het beschermd volume geplaatst
  • aan de terrasconstructie worden schuifbare zonweringen met houten lamellen voorzien om oververhitting tegen te gaan
  • alle daken zijn groendaken, behalve bij de woning (waar regenwaterrecuperatie gewenst is)
  • er wordt voor verwarming en sanitair warm water met warmtepompen gewerkt (lucht-water), waardoor er geen gasaansluiting in het gebouw nodig is

De bouwplaats situeert zich aan de Weg naar As in Genk en wordt omgeven door diverse functies: wonen, handel en diensten, scholen… Het straatbeeld laat zich kenmerken door gebouwen met twee à drie bouwlagen. Rechts grenst de site aan een halfopen eengezinswoning.

De appartementen zijn verdeeld over twee bouwblokken met elk drie bouwlagen, en zijn van het type 1/2 en 2/3.

Alle appartementen zijn voorzien van een privatief terras gericht op het zuidoosten of het zuidwesten. 

De derde bouwlaag van beide blokken bestaat telkens uit slechts twee appartementen. Tussen de twee appartementen is er een groendak voorzien, waaraan de terrassen van deze appartementen gelegen zijn. Ze zijn dus naar de binnenzijde georiënteerd, zodat er geen hinder qua privacy ontstaat naar de buren toe. 

De appartementen op het gelijkvloers hebben geen privatieve tuinen; de volledige buitenruimte is gemeenschappelijk groen en wordt ingericht als tuin. Door alle autoverkeer (zowel de afrit naar de ondergrondse parkeergarage als het bezoekersparkeren) te beperken tot de voorzijde van het terrein, blijft de volledige binnentuin ook verkeersvrij.

De halfopen eengezinswoning werd aangebouwd tegen de rechterbuur en heeft een tuin met groot terras gericht op het zuidoosten.

Status
Opgeleverd
Bouwjaar
2018
Bouwheer
SOM Project
Locatie
Weg Naar As 172, Genk