PCp Architects
Fotograaf: Philippe van Gelooven
appartementen, Diest

Ezeldijk

De voormalige Euroshoe-site in Diest was een site voor industriele bedrijvigheid binnen de ring van Diest tussen het begijnhof en de begijnenstraat, de Schaffensestraat en de ring of Omer Van Oudenhovenlaan. Na het verhuizen van de bedrijvigheid naar een bedrijventerrein buiten de stad kwam de site vrij voor stadsuitbreiding. Door de stad werd een BPA op de site ontworpen. Door het studiebureau/ontwerpbureau AWV uit Antwerpen werd een masterplan voor de ontwikkeling van de site binnen dit BPA ontworpen. het masterplan voorziet nieuwe woonblokken, straatjes, stegen, pleinen met handel en het herstellen van het oorspronkelijke verloop van de Demer als kwalitatieve drager van het masterplan.

PCp architecten mocht in twee zones van dit masterplan een nieuwbouwproject ontwerpen.

Het project Demerzicht bestaat uit 1 gebouw met 23 appartementen. Voor deze uitzonderlijke locatie wordt een gebouw ontworpen met luxueuze appartementen die optimaal gebruik maken van de goede ligging. De appartementen hebben allen een zeer groot terras richting de Demer, de oude stad en het zuiden. Elk appartement krijgt een ondergrondse staanplaats en voldoende berging voor fietsen en vuilnis. De keuze van dakvorm komt voort uit het voorkomen van het gebouw in het totale stedenbouwkundige plan. Het gebouw maakt een opgaand gebaar richting het begijnhof en de ring. Aan de andere zijde maakt het gebouw een opgaand gebaar naar de hoofdas van de stadsuitbreiding tussen het centrale handelsplein en over de nieuwe brug naar de oude stad.

Het nieuwbouwproject Beau'garde bestaat uit 33 twee- en drieslaapkamer appartementen en is toegankelijk via drie toegangen aan de zijde van het woonzorgcentrum. Het appartementsgebouw is opgevat als een getrapt volume dat gaat van drie bouwlagen aan de zuidelijke zijde (Begijnenstraat / Begijnhof) tot vier bouwlagen plus een teruggetrokken dakvolume aan de noordelijke zijde van het perceel; aan de Demer. Er werd gekozen voor 2- en 3-slaapkamer appartementen met verschillende oriëntaties om een gevarieerd aanbod te bekomen: 

  • Er zijn 10 doorzonappartementen met een oriëntatie op zowel het oosten (parkzijde) als op het zuid-westen. 
  • De andere appartementen zijn ofwel volledig gericht op het park (oostzijde); ofwel volledig gericht op het zuid-westen. 
  • De appartementen op de kop van het gebouw zijn hoekappartementen die bijkomend gericht zijn naar de nieuwe ontwikkelingen op de Ezeldijksite, en met een mooi uitzicht op de Demer.
  • Het teruggetrokken dakvolume -alsook penthouse- heeft lichten en zichten naar alle zijden. 

Aan de noord- en oostelijke gevels lopen de terrassen door over de volledige lengte van het gebouw om het zicht op de Demer en het park te maximaliseren. Aan de zuid en zuid/westgevel zijn er kleinere terrassen bij de appartementen met een leefruimte aan deze zijden.  De parkappartementen zijn slechts gedeeltelijk voorzien van een kelderruimte, omdat alle parkeerplaatsen zijn voorzien in de parkeerkelder onder het woonzorgcentrum, die reeds gerealiseerd zijn. Er is een ondergrondse verbindingsgang voorzien tussen de kelder van de parkappartementen en de kelder van het woonzorgcentrum. Trap- en liftkernen 1 & 2 komen rechtstreeks uit in de kelderruimte. Voor de appartementen gelegen aan trap- en liftkern 3 is er een buitentrap voorzien vanuit de kelder naar de overdekte onderdoorgang, zodat ook deze bewoners droog van de parkeerplaatsen naar hun appartement kunnen. In de kelderruimte zijn er 33 privé-bergingen voorzien (1 per appartement), een gemeenschappelijke stookruimte, een poetslokaal, een gemeenschappelijke afvalberging en de tellerlokalen.

Er wordt voor lichte gevelmaterialen gekozen om op een zachte manier in de omgeving in te passen. De gevel bestaat hoofdzakelijk uit gevelbepleistering in een lichte wit/grijze kleur. Langsheen alle terrassen komen er glazen borstweringen. 

Status
Opgeleverd
Bouwjaar
2015-2018
Bouwheer
Ezeldijk Development