PCp Architects
Fotograaf: Philippe van Gelooven en studio PSG
verbouwing en inrichting sportcomplex, Hasselt

Olympia

Olympia is gelegen op de Kuringersteenweg. Het terrein ligt in een binnengebied dat omsloten is aan één zijde door achterkanten van rijwoningen die grenzen aan de Kuringersteenweg, een netwerk van treinsporen en aan de achterzijde van het Office-Centrum Hasselt. Het domein is bereikbaar via de Kuringersteenweg en langs de parking van het Office-Centrum.

Het sportcentrum bestaat uit verschillende volumes die historisch gegroeid zijn. Dit is duidelijk te zien aan de verschillende hoogtes, uitstekende volumes en diversiteit aan materialen die in de linkse zijgevel samenkomen.

PCp kreeg de opdracht van een substantiële uitbreiding van het complex.
De bestaande routing werd onderzocht en verder aangepast zodat een naadloze overgang van de bestaande naar de nieuwe ruimten bekomen werd.

De uitbreiding brengt terug eenheid in het sportcomplex en opent zich naar zijn directe omgeving. Olympia krijgt een moderne, frisse en homogene uitstraling.

Olympia kent een grote toeloop van Hasseltse scholen die wekelijks komen sporten. De sanitaire faciliteiten waren niet meer volgens de huidige norm en te klein voor de grote studenten groepen.
Boulderen wordt populairder onder de klimmers waardoor er nood was aan een nieuwe Boulderzaal (= klimzaal)

De uitbreiding en gedeeltelijke verbouwing van het sportcentrum Olympia omvat volgende functies:
- Sporterslounge
- Uitbreiding van de boulderzaal
- Nieuwe kleedkamers met onderscheid tussen studenten en leden
- Uitbreiding fitness

Op het gelijkvloers wordt er een sporterslounge gecreëerd met een infopunt, een bar en een sportersshop.
De kleedruimtes worden voorzien over twee niveaus. Dit geeft de mogelijkheid om een onderscheid te maken tussen de kleedruimtes voor scholen en leden van Olympia. De boulderzaal is bereikbaar via de klimzaal en strekt zich uit over 2 bouwlagen. Op de verdieping wordt er een uitbreiding van de fitness voorzien die aansluit op de bestaande fitness. 
Na deze opdracht werd verder het bestaand onthaal aangepast samen met de keuken en verbruiksruimten.

Status
Opgeleverd
Bouwjaar
2009-heden in verschillende fases
Bouwheer
Olympia Hasselt
Locatie
Kuringersteenweg 242, Hasselt