PCp Architects
Fotograaf: Philippe van Gelooven
Appartementen, diensten, Hasselt

Uilenspiegel

Iconisch Stadscafé wordt moderne blikvanger te Hasselt.

Op de hoek van een belangrijke verbindingsas Luik – Hasselt werd door PCp architecten op de plaats waar vroeger het befaamde café Den Uilenspiegel was gevestigd een hedendaags multifunctioneel gebouw ontworpen als toegangspoort en baken op de binnensingel rond de stadskern.

Hiervoor werd een historische gebouw gerenoveerd en vernieuwd en een café met grote historiek, maar volledig in verval, vervangen door een nieuwbouw. Het gebouw werd ingevoegd in het bestaand weefsel aansluitend aan appartementen, ingericht als herenhuizen, in de Luikersteenweg en een Q-park aan de andere zijde.

Het hoekperceel kenmerkt zich door een scherpe binnenhoek. Dit vergde bijzondere ontwerpaandacht inzake de privacy van de bestaande en de nieuwe bewoners, met name in de binnengevels.

De bouwregelgeving werd strak gerespecteerd ondanks het gedateerd karakter ervan.

De inhoud van het gebouw werd tijdens het ontwerpproces verder bepaald; de eerste drie bouwlagen werden ingericht voor een regionaal hoofdkantoor van ING en een vierde en lokaal vijfde bouwlaag werden afgewerkt als (luxe) appartementen. Het gebouw werd echter zo ontworpen dat een herindeling in appartementen, van het geheel of een gedeelte ingenomen door ING, mogelijk blijft in de toekomst.

Zowel technisch als bouwkundig werden hier voorzieningen voor getroffen.

Deze complexe bouwopgave werd zowel stedenbouwkundig als cultuurhistorisch volledig door PCp begeleid. Besprekingen met alle steakholders (dienst monumenten, dienst ruimtelijke ordening, brandweer, toegankelijkheid, de bestaande buurtbewoners) werd in goede banen geleid en gaf ons uiteindelijk vrijgeleide om een duurzaam en esthetisch bakengebouw te ontwerpen.

Het ontwerp bevat, naast vijf bovengrondse verdiepingen, tevens drie ondergrondse bouwlagen die volledig benut worden door ongeveer 50 autostaanplaatsen.

Status
Opgeleverd
Bouwjaar
2021
Bouwheer
Vercammen Bouwprojecten
Locatie
Hoek Guffenslaan-Sint-Truidersteenweg-Luikersteenweg