PCp Architects
Fotograaf: Philippe van Gelooven
appartementen en handel, Genk

Residentie Rembrandt

Het project is gelegen in het centrum van de stad Genk op een beeldbepalende plaats waar de Europalaan aansluiting vindt met de Bochtlaan. De projectsite is gelegen op een prominente plaats in een zeer actief gebied midden in het stadcentrum. De site bevindt zich namelijk op het snijpunt van een aantal belangrijke verbindingswegen. De site was voor zeer lange tijd deels braak liggend terrein en deels bebouwd met een leegstaand pand. De invulling van de site herstelt de continuïteit in het stedelijke weefsel. Het project profileert zich als architecturaal ankerpunt. 

In totaal bevinden zich in het project 41 appartementen. Ook hier wordt er gestreefd naar een grote diversiteit, waar er plaats is voor kleinere en middelgrote appartementen die allen variaties zijn van het type 1/2, 2/3, 2/4, 3/4, 3/5 of 3/6. Alle appartementen zijn toegankelijk vanop de Bochtlaan. Vier traphallen met liften bedienen de verschillende blokken. Deze zijn volledig afgesloten en enkel toegankelijk voor bewoners. De horizontale circulatie op de verdiepingen gebeurt met open passerellen die elk weer hun toegang bieden tot 2 of 3 appartementen.

Alle 41 appartementen worden verspreid over 4 niveaus met zuidwest georiënteerde terrassen en met een uitgestrekt uitzicht over de Europalaan en de Bochtlaan. Op enkele subtiel uitgekozen plaatsen wordt de horizontale belijning van de terrassen doorbroken waardoor er een speelse toets in de voorgevel wordt aangebracht. Hierdoor krijgt de hoek een strakke doch sobere vormgeving aangemeten. De voorgevel begeleidt u als het ware de Bochtlaan op en zorgt voor een verlenging van één van de belangrijkste invalswegen van Genk.

Het ontwerp biedt in zijn totaliteit een antwoord aan de noden van het centrum van Genk. Een uitbreiding van het commerciële centrum en een kwalitatieve opleving van de site. 

Ook extra woongelegenheid met een open en groen karakter voor een divers publiek is een grote troef voor het centrum van Genk. Hoewel wonen op een drukke locatie niet altijd even evident en vanzelfsprekend is vormt het project een architecturaal en functioneel sluitend antwoord. Het project heeft een koopwaardige, beeldbepalende en vernieuwende uitstraling.

I.s.m. D&D Architecten.

Status
Opgeleverd
Bouwjaar
2013-2014
Bouwheer
SOM Project
Locatie
Bochtlaan 2, Genk