PCp Architects
Fotograaf: Philippe van Gelooven
handel & diensten, Genk

Flexis

De stad was initiatiefnemer voor de ontwikkeling van een strook voor diensten aan de Jaarbeurslaan tegenover de Limburghal. Het gebouw maakt deel uit van 5 recente gebouwen waarin hoofdzakelijk kantooroppervlaktes worden ingericht. 

ORGANISATIE

In de organisatie van het gebouw zijn alle gemeenschappelijke en service functies geclusterd in een centrale kern. Hier bevindt zich de verticale circulatie (trap & lift), toiletten, bergingen en ruimten voor technische installaties. Hierdoor ontstaat er een scheiding tussen publieke of gemeenschappelijke functies en de private gedeelten van de bedrijven.

Door de clustering van de functies blijft er aan beide vleugels van het gebouw een volledig vrij indeelbare ruimte over. Er is voor gekozen deze ruimte vrij te houden van kolommen, alle draagstructuur bevindt zich aan de gevel. Hierdoor ontstaat er een grote mate van flexibiliteit in de inrichting van de kantoorvleugels. Dit maakt het mogelijk om voor de diverse inrichtingen voor de in het gebouw gevestigde bedrijven een ontwerp op maat te maken.

Architectenbureau PCp heeft in intensief overleg met de diverse betrokken partijen, waaronder naast de bouwheer ook de stad Genk, het casco van het gebouw ontwikkeld. Door in een vroeg stadium al met de stad te overleggen, alsmede met overheidsdiensten als de brandweer, toegankelijkheidsbureau, nutsmaatschappijen, etc., verliep het traject voor de stedenbouwkundige vergunning gestroomlijnd. In de uitvoering was PCp verantwoordelijk voor de opvolging en, in samenspraak met de aannemer voor de coördinatie  van de werken en het bewaken van het budget. Doordat er in een bouwteam gewerkt werd was de aannemer al in een vroeg stadium bij het proces betrokken. 

Na de voltooiing van het casco is architectenbureau PCp verantwoordelijk geweest voor het ontwerp en de begeleiding van de uitvoering van de verschillende bedrijven. De stad heeft het architectenbureau gecontacteerd voor de inrichting van het huis van het kind op 1/4 van de vloeroppervlakte. Op de bovenste verdieping werd het kantoor voor de advocatenvennootschap Arts & Cleeren ingericht. PCp heeft steeds in dialoog met de verschillende gebruikers getracht een ontwerp op maat te maken. Hierdoor heeft elke inrichting zijn eigen karakter en herkenbaarheid.

Tijdens het ontwerp is veel aandacht besteed aan duurzaamheid. Hierbij gaat het om gebruik van duurzame en onderhoudsvriendelijke materialen in zowel het exterieur (metselwerk, aluminium buitenschrijnwerk,…) als in het interieur (keramische vloertegels, led-verlichting,…). 

Hiernaast is er voor de technieken gekozen om gebruik te maken van warmtepompen voor de verwarmingsinstallatie. Hiervoor is er in het ontwerp reeds rekening gehouden om per verdieping een technische ruimte te voorzien die voldoende groot is, en direct aan de gevel ligt. Deze ruimte is geïntegreerd in het ontwerp zodat het niet van de buitenkant zichtbaar is. In de uitvoering is speciale aandacht besteed aan de luchtdichtheid bij de opmaak van de detaillering en door de toepassing van speciale folies aan de ramen.

Status
Opgeleverd
Bouwjaar
2011-2012
Bouwheer
DMI Vastgoed
Locatie
Jaarbeurslaan, Genk