PCp Architects
Fotograaf: Benny Antoniw - Mie Cornoedus
hotel, Tongeren

Eburon

Tongeren is de oudste stad van België en wordt ook wel eens de Ambiorix-stad genoemd, naar de legendarische Eburoon die er in lang vervlogen tijden zijn kamp opsloeg en er tegen de Romeinen van Julius Caesar vocht.
Het romeinse en middeleeuwse verleden heeft her en der in Tongeren een schat aan waardevol cultuur-historisch erfgoed nagelaten. Archeologen doen er bijna nog dagelijks nieuwe vondsten.

Tongeren geniet ook internationale faam dankzij de zondagse antiek- en brocante markt, de grootste in de Benelux. Bovendien kan je er lekker tafelen, gezellig winkelen, cultuur opsnuiven,... .
In de nabije omgeving vinden we vele sporen van een rijk agricultureel verleden met prachtige kastelen en wijngaarden.

Hotel Eburon wordt opgevat als ideale uitvalbasis voor een ontdekkingstocht in deze historisch rijke regio. De specifieke inrichting van Eburon is perfect in evenwicht met het historisch karakter.
Het hotel werd opgetrokken in het oude Sint-Jacobusgasthuis, gesticht rond 1195.
De beschermde buitengevels van het vroegere hospitaal met typische raamindelingen worden in de inrichting gerespecteerd. Het bewaren en gebruiken van de oorspronkelijke bouwkenmerken geven het hotel zijn specifiek karakter met hoge plafonds, rondbogen, verticale vensteropeningen,...

De inrichting is in de eerste plaats hedendaags en leunt niet aan bij een gasthuisgevoel. De inrichting ontstond vanuit een zoektocht naar een sterk contrast met het oude gebouw. Een opvallend hedendaags interieur versterkt de ervaring van oude elementen. Het moderne interieur wordt met andere woorden aangevuld met historische accenten en niet vice versa. De boogvormige ramen en deuren, de hoge ruimtes en bepaalde naakte structuren zoals die van het houten dak worden behouden en versterkt. De witte kleur maakt de ontmoeting tussen het moderne en de sereniteit van het oude mogelijk. Het schrijnwerk en de dakgoten werden gereconstrueerd. De ingang mocht vergroot worden. Deze werd echter behouden zodat de gasten een contrast ervaren tussen de kleine inkomdeur en de hoge inkomhal.

Status
Opgeleverd
Bouwjaar
2008
Bouwheer
Different Hotels Group
Locatie
De Schiervelstraat 10, Tongeren