PCp Architects
Hotel, Genk

Carbon

Carbon, een belevingsoord. Met de centrale ligging in hartje Limburg als deel van een grootschalig stadsvernieuwingsproject vormt het een ideale uitvalsbasis voor ontdekkingstochten: shoppingcentra, het mijnpatrimonium, de fruitstreek...
Carbon is het thema dat zijn oorsprong vindt in de historische ligging van de koolmijnindustrie van Genk en omstreken. Deze steenkoolmijngeschiedenis wordt met de 5 elementen van de Chinese filosofie (hout, vuur, aarde, metaal en water) in het ontwerp verenigd. Verschillende nuances van carbon-zwart staan in contrast met smetteloos wit en worden aangevuld met donkere natuurlijke materialen. 

Voor de aankleding van het interieur werden de talenten van verschillende Limburgse ontwerpers en bedrijven gebruikt: beddenontwerp door modeontwerper Stijn Helsen, verlichting door Kreon, wandbekleding en interieurstoffen door Arte, keramiek door Piet Stockmans enz. 

PROGRAMMA

Het concept werd in functie van de unieke belevenis in 4 delen uitgewerkt: 

  • Carbon SLEEP (hotel)
  • Carbon TASTE (restaurant – winebar) 
  • Carbon MEET (conference rooms) 
  • Carbon SENSE (wellness – Spa) 

De 4 delen van het hotel vormen een ondeelbaar geheel. Door een afgewogen plaatsing in het gebouw kunnen de delen wel onafhankelijk van elkaar functioneren.
Op het gelijkvloers bevinden zich het restaurant, de winebar en de meetingrooms.
Op de eerste verdieping geeft de check-in toegang tot de hotelkamers op de volgende verdieping en is er een loungeroom. 

Het dakvolume op de vijfde verdieping wordt met Carbon Sense ingevuld. Een ruime Spa voorzien van sauna’s, hammam, dompelbaden, behandelingskamers en cocoon corners.
De superpositie van de delen staat in verband met de graad van intimiteit. De plaatsing in het dakvolume geeft Carbon Sense de mogelijkheid om zich met een groot dakterras naar het licht te openen zodat de gasten ongestoord van de zon kunnen genieten. Carbon Taste plaatst zich met een restaurant en winebar volledig toegankelijk en transparant op het niveau van de straat. 

Het hotel telt 60 kamers rond een stadstuin; een private buitenruimte binnen de verdichte stedelijke omgeving van Genk. De inrichting van de kamers staat in functie van een unieke beleving. Warme, donkere tinten en natuurlijke materialen geven een geborgen gevoel. De bezoeker krijgt de mogelijkheid om de beleving naar eigen behoefte aan te passen.

Status
Opgeleverd
Bouwjaar
2008
Bouwheer
Different Hotels Group
Locatie
Europalaan 38, Genk