PCp Architects

Iconisch Stadscafé wordt moderne blikvanger te Hasselt.

Op de hoek van een belangrijke verbindingsas Luik – Hasselt werd door PCp architecten op de plaats waar vroeger het befaamde café Den Uilenspiegel was gevestigd een hedendaags multifunctioneel gebouw ontworpen als toegangspoort en baken op de binnensingel rond de stadskern.

Hiervoor werd een historische gebouw gerenoveerd en vernieuwd en een café met grote historiek, maar volledig in verval, vervangen door een nieuwbouw. Het gebouw werd ingevoegd in het bestaand weefsel aansluitend aan appartementen, ingericht als herenhuizen, in de Luikersteenweg en een Q-park aan de andere zijde.

Het hoekperceel kenmerkt zich door een scherpe binnenhoek. Dit vergde bijzondere ontwerpaandacht inzake de privacy van de bestaande en de nieuwe bewoners, met name in de binnengevels.

De bouwregelgeving werd strak gerespecteerd ondanks het gedateerd karakter ervan.

De inhoud van het gebouw werd tijdens het ontwerpproces verder bepaald; de eerste drie bouwlagen werden ingericht voor een regionaal hoofdkantoor van ING en een vierde en lokaal vijfde bouwlaag werden afgewerkt als (luxe) appartementen. Het gebouw werd echter zo ontworpen dat een herindeling in appartementen, van het geheel of een gedeelte ingenomen door ING, mogelijk blijft in de toekomst.

Zowel technisch als bouwkundig werden hier voorzieningen voor getroffen.

Deze complexe bouwopgave werd zowel stedenbouwkundig als cultuurhistorisch volledig door PCp begeleid. Besprekingen met alle steakholders (dienst monumenten, dienst ruimtelijke ordening, brandweer, toegankelijkheid, de bestaande buurtbewoners) werd in goede banen geleid en gaf ons uiteindelijk vrijgeleide om een duurzaam en esthetisch bakengebouw te ontwerpen.

Het ontwerp bevat, naast vijf bovengrondse verdiepingen, tevens drie ondergrondse bouwlagen die volledig benut worden door ongeveer 50 autostaanplaatsen.

Het doel van de renovatie en interieuropdracht was om de Sint-Martinuskerk in zijn glorie en in een nog betere bouwkundige staat te herstellen.  Daar waar nodig dienden herstellingen en reinigingen uitgevoerd te worden en de bouwkundige onvolmaaktheden uit het verleden hersteld te worden.

Met de herinrichting hebben we getracht om naar een optimale combinatie van de nieuwe elementen met de bestaande omgeving te streven.  Zo werd er geopteerd voor:

De organisatie van het gebouw is gericht op een vlot en multifunctioneel gebruik. In ons ontwerp is het mogelijk om het plein aan de noordgevel via twee ingangen te betreden; door een tochtsas naast het altaar of door een tochtsas aan de centrale hal. De twee sassen zijn voorzien van een luifel die de inkom accentueert en de bezoekers beschut voor neerslag bij het betreden of verlaten van de crypte. Vanuit de centrale hal kan men dan de ontmoetingsruimte betreden of kan men zich naar de polyvalente ruimtes begeven. Aanpalend aan de centrale hal treft men ook de vestiaire, het sanitair en een kleine keuken.

Door in te spelen op de structuur van kolommen en de bestaande overdekking hebben we de ontmoetingsruimte zo geconcipieerd dat men aan weerszijde een omgang heeft. Zo bekomt men een vlotte circulatie en een uitgesproken karakter.

Vooraan in de ontmoetingsruimte bevindt zich het altaar dat we wensen vorm te geven als een afsluitbare houten altaarbox. De altaarbox kan geopend worden door middel van schuifelementen aan de publiekszijde. In gesloten toestand zal de altaarbox zich manifesteren als een volume in de ruimte, als een doos die onder de kerk werd ingeschoven. In geopende toestand zal de altaarbox zijn ware functie pas blootgeven.

Aanpalend aan de gebedsruimte situeren zich de polyvalente ruimtes die door verschuifbare elementen verenigbaar zijn tot één geheel. Deze ruimtes zijn bereikbaar via een gang aan de zuidkant, via de centrale hal of via de doorgang aan de sacristie.

In ons voorstel opteren we voor een maximale interactie met de omgeving.  Aan de noordzijde trachten we een meerwaarde te creëren voor het pleintje door een bestemming aan het plein te geven, door er meer leven in te brengen en door een bestemming te geven aan de overdekte galerij. Ook kan de gerichtheid op de drukke Molenstraat gezien worden als een methode om de Kerk van zijn verhoog (letterlijk en figuurlijk) af  te halen en zo meer in aanraking komen met het leven in de stad.  

Daarnaast werd ons voorstel van de situering van de brede trap aan de oostkant door de brandweer van Genk met veel enthousiasme onthaald, gezien de vluchtwegen voor de scoutsruimte momenteel ontoereikend zijn.

Aan de oostkant opteren we ook om de nieuwe betonnen kelder af te werken met een groendak en een natuurlijke verlichting.  Zo kan men een ‘natuurlijke’ overgang tussen gebouw en omgeving bekomen. 

Opdracht voor de (her-)ontwikkeling van het gebied aan de hoek Kimpenstraat - Kapelstraat.

Ontwerpen - (pré)financieren - bouwen - commercialiseren en verkopen/verhuren. Volgens het principe van een publieke private samenwerking (PPS).

De complexiteit van de opgave was om een grootschalig gebouw te integreren in een kleinschalige omgeving. Het ontwerpvoorstel vertaalt deze complexiteit met eenvoud na een doorgedreven stedenbouwkundige analyse. Instrumenten hiervoor zijn aansluitende bouwhoogtes aan de perceelsgrenzen, uitkragingen, een ruimtelijke onderdoorgang aan de Kapelstraat en een binnentuin. 

Het gebouwvolume wordt op een transparante plint geplaatst waarachter de publieke functies worden gehuisvest. Vanaf de tweede bouwlaag wordt het gebouw opgetrokken in een semi-transparante gevel met een maximale toepassing van private terrassen, welke de woonfunctie maskeert.
Het ontwerpvoorstel is vanuit de stedenbouwkundige uitgangspunten vormgegeven tot een hoogstaande architectuur met: een schaal-gradatie in de gevels; uitkragingen; terrassen die toonbaar zijn vanuit het openbaar domein; een ingetogen statement; en duurzame materialen. 

Deze uitgangspunten voor het ontwerp leiden tot een dialoog met de omgeving. 

De combinatie tussen een aangepast ontwerp en de rijke omgeving zorgt voor een ideaal woonklimaat voor iedereen en meer specifiek met de nodige aandacht voor senioren. Elke bewoner heeft een eigen woning met de nodige privacy, zonder in te boeten op leefkwaliteit en sociale noden. Kortom de perfecte woonlocatie om zorgeloos, maar indien nodig met zorg, volop van het leven te genieten. 

Het ontwerp biedt in zijn totaliteit een gepast antwoord aan de vraag om kwalitatief en sociaal geïnspireerde huisvesting te bieden. Op zo’n manier dat persoonlijke en sociale competenties gestimuleerd worden. In deze boeiende omgeving komt dit aantrekkelijk gebouw ten volle tot zijn recht en vindt het zijn plaats in de stedenbouwkundige context. Met alle technische voorzieningen en een zeer leesbare functionaliteit vormt het een prachtige plek om te wonen. 

Daarnaast wordt de vraag naar publieke ruimte ingevuld op het gelijkvloers die daarmee de dorpskern een gezicht geeft en het leven om en rond het gebouw versterkt en stuurt. 

Kortom een ideale plek om te wonen, te werken, te genieten en zich ten volle thuis te voelen. 

I.s.m. D&D Architecten.

Olympia is gelegen op de Kuringersteenweg. Het terrein ligt in een binnengebied dat omsloten is aan één zijde door achterkanten van rijwoningen die grenzen aan de Kuringersteenweg, een netwerk van treinsporen en aan de achterzijde van het Office-Centrum Hasselt. Het domein is bereikbaar via de Kuringersteenweg en langs de parking van het Office-Centrum.

Het sportcentrum bestaat uit verschillende volumes die historisch gegroeid zijn. Dit is duidelijk te zien aan de verschillende hoogtes, uitstekende volumes en diversiteit aan materialen die in de linkse zijgevel samenkomen.

PCp kreeg de opdracht van een substantiële uitbreiding van het complex.
De bestaande routing werd onderzocht en verder aangepast zodat een naadloze overgang van de bestaande naar de nieuwe ruimten bekomen werd.

De uitbreiding brengt terug eenheid in het sportcomplex en opent zich naar zijn directe omgeving. Olympia krijgt een moderne, frisse en homogene uitstraling.

Olympia kent een grote toeloop van Hasseltse scholen die wekelijks komen sporten. De sanitaire faciliteiten waren niet meer volgens de huidige norm en te klein voor de grote studenten groepen.
Boulderen wordt populairder onder de klimmers waardoor er nood was aan een nieuwe Boulderzaal (= klimzaal)

De uitbreiding en gedeeltelijke verbouwing van het sportcentrum Olympia omvat volgende functies:
- Sporterslounge
- Uitbreiding van de boulderzaal
- Nieuwe kleedkamers met onderscheid tussen studenten en leden
- Uitbreiding fitness

Op het gelijkvloers wordt er een sporterslounge gecreëerd met een infopunt, een bar en een sportersshop.
De kleedruimtes worden voorzien over twee niveaus. Dit geeft de mogelijkheid om een onderscheid te maken tussen de kleedruimtes voor scholen en leden van Olympia. De boulderzaal is bereikbaar via de klimzaal en strekt zich uit over 2 bouwlagen. Op de verdieping wordt er een uitbreiding van de fitness voorzien die aansluit op de bestaande fitness. 
Na deze opdracht werd verder het bestaand onthaal aangepast samen met de keuken en verbruiksruimten.

Het Woonhof in Beringen is een project met een oppervlakte van maar liefst 18075 m². Op deze oppervlakte worden 60 wooneenheden voorzien inclusief 3000 m² handelsruimte. Het project kent een lang voortraject. De eerste voorontwerpen dateren van 2007. Gezien de grootte en omvang van het geheel, werd het vormgegeven in overleg met alle belanghebbende, adviserende en vergunningverlenende instanties. De bouw van het Woonhof verliep in 2 fases.

De projectzone bevindt zich in een ligging met uitzonderlijke kwaliteiten. Het project probeert die omgevende kwaliteiten zo veel mogelijk te gebruiken en te versterken. De zone grenst aan open ruimte met een opmerkelijk groen karakter en aan de Koolmijnlaan als belangrijke dynamische handelsas.

De appartementen zijn allemaal opgebouwd in een houtskeletbouw, met maximale isolatiedikte. De gevelmaterialen bestaan uit metselwerk in combinatie met een houten gevelbekleding.

We maken gebruik van een Nederlandse constructiewijze waarbij leidingen voor elektriciteit, gas, water en riolering al tijdens de ruwbouwwerken ingestort worden. Deels in situ, deels in de productiehallen ter plaatse.

Het ontwerp bestaat uit 3 deelprojecten:

BLOK 1:

BLOK 2:

BLOK 3:

Tussen blok 1 en blok 2 ligt een centraal plein waarop de nodige parkeerplaatsen zijn voorzien. Aan beide zijden van het plein bevinden zich op het gelijkvloers de handelsruimten. Onder blok 1 bevindt zich een kelder met privé parkeerplaatsen voor de bewoners van de appartementen, alsmede een aantal parkeerplaatsen voor het personeel van de handelsruimte.

Blok 2 beschikt over een kelder die onderverdeeld is in een gedeelte voor privé parkeren en een gedeelte met openbare staanplaatsen.

Blok 3, ligt tussen het spoortalud en een groen plein en grenst aan een groene parkzone van de stad Beringen. Het bestaat uit 3 aparte gebouwen en is enkel voorzien voor wonen. Het parkeren is hier geïntegreerd onder de woningen op het gelijkvloers.

Overeenkomstig het grond en pandenbeleid wordt 10% van het woningaanbod als sociale woning ontwikkeld. 6 woningen in blok 1 worden als sociaal objectief aangeboden aan Vooruitzien cvba. De oppervlakte van deze wooneenheden werden ontworpen volgens de normen van de vmsw.

De bouwhoogte van alle blokken is 2 verdiepingen plus een teruggetrokken dakverdieping. De appartementen hebben allemaal de beschikking over een buitenruimte. Op de verdiepingen in de vorm van balkons en dakterrassen, op het gelijkvloers beschikken de appartementen over een grondgebonden tuin.

In het ontwerp is veel ruimte voor groen gemaakt. De groene, driekhoekige zone, die in eigendom is van de stad, wordt tot parkzone ingericht met behulp van taluds, groen elementen, wadi’s.. Hier ontstaat een aantrekkelijk parkgebied voor de bewoners van het Woonhof. Het parkgebied wordt het project ingetrokken door de “groene vinger” aansluitend op de parkeerzone.

De nieuwe kantoren en bedrijfshal voor Tectum Group zijn gelegen in Genk-Zuid, tegenover de voormalige Ford-site. 

Op het terrein dat Tectum Group aankocht, stond het geraamte van een onafgewerkte bedrijfshal die door meer dan 8 jaar leegstand volledig onderkomen was. Er werden herstellingen uitgevoerd aan de staalstructuur en het dak. Daarnaast werden een nieuwe vloerplaat en laadkades geplaatst en zijn de technieken volledig vernieuwd. Er werd nauw samengewerkt met een logistiek manager om de indeling van de bedrijfshal te optimaliseren.

Het nieuwe kantoor werd op de site evenwijdig met de bestaande bedrijfshal ingeplant. De horizontale gelaagdheid en hoogte (vier bouwlagen) maken het gebouw tot een nieuwe landmark aan de Henry Fordlaan. 

Het kantoorgebouw heeft een betonnen skelet-structuur met overspanningen van 15 meter, hierdoor is het kantoor zeer flexibel in te delen.

Het volume is los getrokken van de bedrijfshal om aan beide zijden daglichttoetreding mogelijk te maken. Het vele daglicht in de kantoren draagt bij aan een positieve werkomgeving.

Op het gelijkvloers is er gewerkt met verschillende vormen van vergaderen: afgesloten formele vergaderzalen die koppelbaar zijn i.f.v. de bezettingsgraad, kleinere vergaderplekken in de vorm van akoestische boxen en een polyvalente ruimte voor informele besprekingen in de bar. De bar ligt op het kruispunt tussen de verschillende functies (de hal, de leslokalen en het kantoor) en vormt het kloppend hart van het bedrijf.

De verticale circulatie en secundaire functies zijn gegroepeerd in een zuivere rechthoek, centraal in het gebouw. Dit volume komt op elk niveau terug.
De meeste beweging is in de kantoren op niveau 1 terug te vinden, waar de afdeling communicatie en de technische dienst zijn gelokaliseerd.

De directiekantoren op niveau 2 zijn heel transparant en toegankelijk, dit draagt bij tot de open bedrijfscultuur.

Op niveau 3 zijn de functies die meer discretie vragen terug te vinden: de financiële dienst en de HR-afdeling.

De gevel van de bedrijfshal werd volledig voorzien van een nieuwe gevelbekleding in mat-zwarte Trespa. Als contrast hiermee werd er voor het kantoorgebouw gekozen voor een witte gevelbekleding Staron.

Het Da Vinci project bestaat uit 20 appartementen met een royale oppervlakte en veel lichtinval. De tijdloze, strakke architectuur laat het Da Vinci project naadloos aansluiten bij de gebouwen in de omgeving.

De gelijkvloerse appartementen beschikken aan de parkzijde over een verhard terras én een tuintje. Hierdoor ontstaat een perfecte integratie met het natuurlijke park dat het groene decor voor het Da Vinci project vormt. Bodembedekkers en lage heesters maken het 'groene' plaatje compleet.

De appartementen op verdieping sluiten aan op de platte daken, telkens met de leefruimte gericht naar de terrassen die op deze daken voorzien worden. De overige delen van de daken worden hebben een groendak, zodat je zelfs op de verdiepingen een 'tuingevoel' krijgt.

Het appartement op de vijfde verdieping heeft een transparante geveluitbouw waarin het leefgedeelte is voorzien, volledig gericht naar een terras.

Overal ervaar je dus veel ruimte en lichtinval.

Je woont er niet alleen in het groen, maar door het gebruik van duurzame materialen woon je ook in een 'groen' gebouw. Door het gebruik van duurzame en hoogwaardige materialen met uitstekende isolatiewaarden zorgen we voor een laag E-peil.

Het project is gelegen in het centrum van de stad Genk op een beeldbepalende plaats waar de Europalaan aansluiting vindt met de Bochtlaan. De projectsite is gelegen op een prominente plaats in een zeer actief gebied midden in het stadcentrum. De site bevindt zich namelijk op het snijpunt van een aantal belangrijke verbindingswegen. De site was voor zeer lange tijd deels braak liggend terrein en deels bebouwd met een leegstaand pand. De invulling van de site herstelt de continuïteit in het stedelijke weefsel. Het project profileert zich als architecturaal ankerpunt. 

In totaal bevinden zich in het project 41 appartementen. Ook hier wordt er gestreefd naar een grote diversiteit, waar er plaats is voor kleinere en middelgrote appartementen die allen variaties zijn van het type 1/2, 2/3, 2/4, 3/4, 3/5 of 3/6. Alle appartementen zijn toegankelijk vanop de Bochtlaan. Vier traphallen met liften bedienen de verschillende blokken. Deze zijn volledig afgesloten en enkel toegankelijk voor bewoners. De horizontale circulatie op de verdiepingen gebeurt met open passerellen die elk weer hun toegang bieden tot 2 of 3 appartementen.

Alle 41 appartementen worden verspreid over 4 niveaus met zuidwest georiënteerde terrassen en met een uitgestrekt uitzicht over de Europalaan en de Bochtlaan. Op enkele subtiel uitgekozen plaatsen wordt de horizontale belijning van de terrassen doorbroken waardoor er een speelse toets in de voorgevel wordt aangebracht. Hierdoor krijgt de hoek een strakke doch sobere vormgeving aangemeten. De voorgevel begeleidt u als het ware de Bochtlaan op en zorgt voor een verlenging van één van de belangrijkste invalswegen van Genk.

Het ontwerp biedt in zijn totaliteit een antwoord aan de noden van het centrum van Genk. Een uitbreiding van het commerciële centrum en een kwalitatieve opleving van de site. 

Ook extra woongelegenheid met een open en groen karakter voor een divers publiek is een grote troef voor het centrum van Genk. Hoewel wonen op een drukke locatie niet altijd even evident en vanzelfsprekend is vormt het project een architecturaal en functioneel sluitend antwoord. Het project heeft een koopwaardige, beeldbepalende en vernieuwende uitstraling.

I.s.m. D&D Architecten.

Het project 'Oud Genck' bestaat uit twee handelsruimten op het gelijkvloers, 16 appartementen en twee penthouses op de bovenste verdieping. Parkeren gebeurt via een gedeeltelijke toegang met het naastliggende Europa Hotel.

De belangrijkste architectonische opgave bestond erin om het gebouw in te passen in zijn omgeving. Het betreft een perceel gelegen op de hoek van de Europalaan en de Winterslagstraat. De afronding van de hoek van het gebouw, gelegen aan de centrale as van Genk (Europalaan), vormt een subtiel accent.

Er is een grote diversiteit aan appartementen, variërend in één, twee en drie slaapkamerappartementen. Op de bovenste verdieping bevonden zich twee penthouses die inmiddels door een koper samengevoegd zijn tot één groot penthouse. Door de positie van de terrassen hebben de appartementen veel privacy.

Door gebruik van duurzame materialen en een zeer hoge graad van isolatie, op sommige plaatsen tot 30cm isolatie in de gevel, zorgen we voor een laag E-peil.

De opdracht voor PCp was om van de Kim Clijsters Sports & Health Club een tennis- en sportclub voor de hele familie te maken. De club kan van de prachtige infrastructuur genieten: 10 outdoor gravelbanen en binnen nog eens 5 granulaatbanen en 3 US Open hardcourt-terreinen. 

Het ontwerp verbindt twee indoortennishallen dmv een centraal volume dat de gemeenschappelijke functies bevat.
In het ontwerp worden de in -en outdoor tennisfuncties centraal gebonden: een duidelijke hoofdinkom, foyer, kine praktijk, fitness ruimte,  bikram Yoga, omkleedruimten voor binnen - en buitentennis, een kinderopvang, een royale eetcafé/ brasserie, meeting rooms, kantoren voor Energy lab en tenslotte functionele lokalen.

De brasserie is centraal gelegen en biedt zicht op de binnen- en buiten velden.

Zowel de verbruiksruimte als het terras zijn verhoogd geplaatst zodat er een “podium” ontstaat met optimaal zicht op de buiten tennisvelden. 

Aan de voorzijde van het complex zijn een aantal functies aan de hoofdinkom gekoppeld die ook afzonderlijk gebruikt kunnen worden: het energy-lab (met daaraan gekoppeld een ruimte voor diverse deskundigen), een ruimte voor yoga, een kiné, en een fitness-ruimte.