PCp Architects

Het doel van de renovatie en interieuropdracht was om de Sint-Martinuskerk in zijn glorie en in een nog betere bouwkundige staat te herstellen.  Daar waar nodig dienden herstellingen en reinigingen uitgevoerd te worden en de bouwkundige onvolmaaktheden uit het verleden hersteld te worden.

Met de herinrichting hebben we getracht om naar een optimale combinatie van de nieuwe elementen met de bestaande omgeving te streven.  Zo werd er geopteerd voor:

De organisatie van het gebouw is gericht op een vlot en multifunctioneel gebruik. In ons ontwerp is het mogelijk om het plein aan de noordgevel via twee ingangen te betreden; door een tochtsas naast het altaar of door een tochtsas aan de centrale hal. De twee sassen zijn voorzien van een luifel die de inkom accentueert en de bezoekers beschut voor neerslag bij het betreden of verlaten van de crypte. Vanuit de centrale hal kan men dan de ontmoetingsruimte betreden of kan men zich naar de polyvalente ruimtes begeven. Aanpalend aan de centrale hal treft men ook de vestiaire, het sanitair en een kleine keuken.

Door in te spelen op de structuur van kolommen en de bestaande overdekking hebben we de ontmoetingsruimte zo geconcipieerd dat men aan weerszijde een omgang heeft. Zo bekomt men een vlotte circulatie en een uitgesproken karakter.

Vooraan in de ontmoetingsruimte bevindt zich het altaar dat we wensen vorm te geven als een afsluitbare houten altaarbox. De altaarbox kan geopend worden door middel van schuifelementen aan de publiekszijde. In gesloten toestand zal de altaarbox zich manifesteren als een volume in de ruimte, als een doos die onder de kerk werd ingeschoven. In geopende toestand zal de altaarbox zijn ware functie pas blootgeven.

Aanpalend aan de gebedsruimte situeren zich de polyvalente ruimtes die door verschuifbare elementen verenigbaar zijn tot één geheel. Deze ruimtes zijn bereikbaar via een gang aan de zuidkant, via de centrale hal of via de doorgang aan de sacristie.

In ons voorstel opteren we voor een maximale interactie met de omgeving.  Aan de noordzijde trachten we een meerwaarde te creëren voor het pleintje door een bestemming aan het plein te geven, door er meer leven in te brengen en door een bestemming te geven aan de overdekte galerij. Ook kan de gerichtheid op de drukke Molenstraat gezien worden als een methode om de Kerk van zijn verhoog (letterlijk en figuurlijk) af  te halen en zo meer in aanraking komen met het leven in de stad.  

Daarnaast werd ons voorstel van de situering van de brede trap aan de oostkant door de brandweer van Genk met veel enthousiasme onthaald, gezien de vluchtwegen voor de scoutsruimte momenteel ontoereikend zijn.

Aan de oostkant opteren we ook om de nieuwe betonnen kelder af te werken met een groendak en een natuurlijke verlichting.  Zo kan men een ‘natuurlijke’ overgang tussen gebouw en omgeving bekomen. 

Olympia is gelegen op de Kuringersteenweg. Het terrein ligt in een binnengebied dat omsloten is aan één zijde door achterkanten van rijwoningen die grenzen aan de Kuringersteenweg, een netwerk van treinsporen en aan de achterzijde van het Office-Centrum Hasselt. Het domein is bereikbaar via de Kuringersteenweg en langs de parking van het Office-Centrum.

Het sportcentrum bestaat uit verschillende volumes die historisch gegroeid zijn. Dit is duidelijk te zien aan de verschillende hoogtes, uitstekende volumes en diversiteit aan materialen die in de linkse zijgevel samenkomen.

PCp kreeg de opdracht van een substantiële uitbreiding van het complex.
De bestaande routing werd onderzocht en verder aangepast zodat een naadloze overgang van de bestaande naar de nieuwe ruimten bekomen werd.

De uitbreiding brengt terug eenheid in het sportcomplex en opent zich naar zijn directe omgeving. Olympia krijgt een moderne, frisse en homogene uitstraling.

Olympia kent een grote toeloop van Hasseltse scholen die wekelijks komen sporten. De sanitaire faciliteiten waren niet meer volgens de huidige norm en te klein voor de grote studenten groepen.
Boulderen wordt populairder onder de klimmers waardoor er nood was aan een nieuwe Boulderzaal (= klimzaal)

De uitbreiding en gedeeltelijke verbouwing van het sportcentrum Olympia omvat volgende functies:
- Sporterslounge
- Uitbreiding van de boulderzaal
- Nieuwe kleedkamers met onderscheid tussen studenten en leden
- Uitbreiding fitness

Op het gelijkvloers wordt er een sporterslounge gecreëerd met een infopunt, een bar en een sportersshop.
De kleedruimtes worden voorzien over twee niveaus. Dit geeft de mogelijkheid om een onderscheid te maken tussen de kleedruimtes voor scholen en leden van Olympia. De boulderzaal is bereikbaar via de klimzaal en strekt zich uit over 2 bouwlagen. Op de verdieping wordt er een uitbreiding van de fitness voorzien die aansluit op de bestaande fitness. 
Na deze opdracht werd verder het bestaand onthaal aangepast samen met de keuken en verbruiksruimten.

De opdracht voor PCp was om van de Kim Clijsters Sports & Health Club een tennis- en sportclub voor de hele familie te maken. De club kan van de prachtige infrastructuur genieten: 10 outdoor gravelbanen en binnen nog eens 5 granulaatbanen en 3 US Open hardcourt-terreinen. 

Het ontwerp verbindt twee indoortennishallen dmv een centraal volume dat de gemeenschappelijke functies bevat.
In het ontwerp worden de in -en outdoor tennisfuncties centraal gebonden: een duidelijke hoofdinkom, foyer, kine praktijk, fitness ruimte,  bikram Yoga, omkleedruimten voor binnen - en buitentennis, een kinderopvang, een royale eetcafé/ brasserie, meeting rooms, kantoren voor Energy lab en tenslotte functionele lokalen.

De brasserie is centraal gelegen en biedt zicht op de binnen- en buiten velden.

Zowel de verbruiksruimte als het terras zijn verhoogd geplaatst zodat er een “podium” ontstaat met optimaal zicht op de buiten tennisvelden. 

Aan de voorzijde van het complex zijn een aantal functies aan de hoofdinkom gekoppeld die ook afzonderlijk gebruikt kunnen worden: het energy-lab (met daaraan gekoppeld een ruimte voor diverse deskundigen), een ruimte voor yoga, een kiné, en een fitness-ruimte. 

“Twinstone” Lodge

2 stenen met een recreatieve verblijfsfunctie.

De Lodge is gelegen aan de toegangspoort voor het Nationaal Park Hoge Kempen, Kattevennen te Genk.  Dit enorm groot natuurgebied biedt vele mogelijkheden van recreatie: wandelen, fietsen, paardrijden, ... Je krijgt er de kans om te genieten van de prachtige natuur.

Op een Quasi ondoordringbaar terrein van dichte bebossing verschijnen 2 stenen in een oase van licht.  Het perceel vormt een overgang tussen de dynamische recreatie en het omgevende uitgestrekte bos.

De bouwvorm van de 2 volumes tracht door hun wisselvallige verschijning aanwezig te zijn, zonder hiervoor opdringerig te worden.  En met het nodige respect voor de natuur. De stenen bieden een pantser van geborgenheid, doch geopend in relatie tot de bosrijke omgeving.

Het ecologisch aspect maakt integraal deel uit van de visie en het concept van het project; lage energieconstructie, oriëntatie, hoge isolatiewaarden, verwarming (warmte pompen), watergebruik (herbruik regenwater), …

Bijzondere aandacht werd geschonken aan de keuze van het materiaalgebruik. Houten constructies (FSC hout - bosbeheer) en zinken gevelbekledingen komen hierbij in aanmerking.

Zink is een zeer duurzame product, is 100% recycleerbaar, heeft een gering energieverbruik voor de productie van zinkmetaal, is onderhoudsvrij en ecologisch in de verwerking.

Carbon, een belevingsoord. Met de centrale ligging in hartje Limburg als deel van een grootschalig stadsvernieuwingsproject vormt het een ideale uitvalsbasis voor ontdekkingstochten: shoppingcentra, het mijnpatrimonium, de fruitstreek...
Carbon is het thema dat zijn oorsprong vindt in de historische ligging van de koolmijnindustrie van Genk en omstreken. Deze steenkoolmijngeschiedenis wordt met de 5 elementen van de Chinese filosofie (hout, vuur, aarde, metaal en water) in het ontwerp verenigd. Verschillende nuances van carbon-zwart staan in contrast met smetteloos wit en worden aangevuld met donkere natuurlijke materialen. 

Voor de aankleding van het interieur werden de talenten van verschillende Limburgse ontwerpers en bedrijven gebruikt: beddenontwerp door modeontwerper Stijn Helsen, verlichting door Kreon, wandbekleding en interieurstoffen door Arte, keramiek door Piet Stockmans enz. 

PROGRAMMA

Het concept werd in functie van de unieke belevenis in 4 delen uitgewerkt: 

De 4 delen van het hotel vormen een ondeelbaar geheel. Door een afgewogen plaatsing in het gebouw kunnen de delen wel onafhankelijk van elkaar functioneren.
Op het gelijkvloers bevinden zich het restaurant, de winebar en de meetingrooms.
Op de eerste verdieping geeft de check-in toegang tot de hotelkamers op de volgende verdieping en is er een loungeroom. 

Het dakvolume op de vijfde verdieping wordt met Carbon Sense ingevuld. Een ruime Spa voorzien van sauna’s, hammam, dompelbaden, behandelingskamers en cocoon corners.
De superpositie van de delen staat in verband met de graad van intimiteit. De plaatsing in het dakvolume geeft Carbon Sense de mogelijkheid om zich met een groot dakterras naar het licht te openen zodat de gasten ongestoord van de zon kunnen genieten. Carbon Taste plaatst zich met een restaurant en winebar volledig toegankelijk en transparant op het niveau van de straat. 

Het hotel telt 60 kamers rond een stadstuin; een private buitenruimte binnen de verdichte stedelijke omgeving van Genk. De inrichting van de kamers staat in functie van een unieke beleving. Warme, donkere tinten en natuurlijke materialen geven een geborgen gevoel. De bezoeker krijgt de mogelijkheid om de beleving naar eigen behoefte aan te passen.

Carbon, een belevingsoord. Met de centrale ligging in hartje Limburg als deel van een grootschalig stadsvernieuwingsproject vormt het een ideale uitvalsbasis voor ontdekkingstochten: shoppingcentra, het mijnpatrimonium, de fruitstreek...
Carbon is het thema dat zijn oorsprong vindt in de historische ligging van de koolmijnindustrie van Genk en omstreken. Deze steenkoolmijngeschiedenis wordt met de 5 elementen van de Chinese filosofie (hout, vuur, aarde, metaal en water) in het ontwerp verenigd. Verschillende nuances van carbon-zwart staan in contrast met smetteloos wit en worden aangevuld met donkere natuurlijke materialen. 

Voor de aankleding van het interieur werden de talenten van verschillende Limburgse ontwerpers en bedrijven gebruikt: beddenontwerp door modeontwerper Stijn Helsen, verlichting door Kreon, wandbekleding en interieurstoffen door Arte, keramiek door Piet Stockmans enz. 

PROGRAMMA

Het concept werd in functie van de unieke belevenis in 4 delen uitgewerkt: 

De 4 delen van het hotel vormen een ondeelbaar geheel. Door een afgewogen plaatsing in het gebouw kunnen de delen wel onafhankelijk van elkaar functioneren.
Op het gelijkvloers bevinden zich het restaurant, de winebar en de meetingrooms.
Op de eerste verdieping geeft de check-in toegang tot de hotelkamers op de volgende verdieping en is er een loungeroom. 

Het dakvolume op de vijfde verdieping wordt met Carbon Sense ingevuld. Een ruime Spa voorzien van sauna’s, hammam, dompelbaden, behandelingskamers en cocoon corners.
De superpositie van de delen staat in verband met de graad van intimiteit. De plaatsing in het dakvolume geeft Carbon Sense de mogelijkheid om zich met een groot dakterras naar het licht te openen zodat de gasten ongestoord van de zon kunnen genieten. Carbon Taste plaatst zich met een restaurant en winebar volledig toegankelijk en transparant op het niveau van de straat. 

Het hotel telt 60 kamers rond een stadstuin; een private buitenruimte binnen de verdichte stedelijke omgeving van Genk. De inrichting van de kamers staat in functie van een unieke beleving. Warme, donkere tinten en natuurlijke materialen geven een geborgen gevoel. De bezoeker krijgt de mogelijkheid om de beleving naar eigen behoefte aan te passen: hij wordt aan de check-in van een persoonlijke iPod voorzien, de lichtkleuren van de kamer kunnen worden aangepast door het toepassen van RGB-strips en de badkamer heeft een eigen productenlijn om een unieke badbeleving compleet te maken. 

Tongeren is de oudste stad van België en wordt ook wel eens de Ambiorix-stad genoemd, naar de legendarische Eburoon die er in lang vervlogen tijden zijn kamp opsloeg en er tegen de Romeinen van Julius Caesar vocht.
Het romeinse en middeleeuwse verleden heeft her en der in Tongeren een schat aan waardevol cultuur-historisch erfgoed nagelaten. Archeologen doen er bijna nog dagelijks nieuwe vondsten.

Tongeren geniet ook internationale faam dankzij de zondagse antiek- en brocante markt, de grootste in de Benelux. Bovendien kan je er lekker tafelen, gezellig winkelen, cultuur opsnuiven,... .
In de nabije omgeving vinden we vele sporen van een rijk agricultureel verleden met prachtige kastelen en wijngaarden.

Hotel Eburon wordt opgevat als ideale uitvalbasis voor een ontdekkingstocht in deze historisch rijke regio. De specifieke inrichting van Eburon is perfect in evenwicht met het historisch karakter.
Het hotel werd opgetrokken in het oude Sint-Jacobusgasthuis, gesticht rond 1195.
De beschermde buitengevels van het vroegere hospitaal met typische raamindelingen worden in de inrichting gerespecteerd. Het bewaren en gebruiken van de oorspronkelijke bouwkenmerken geven het hotel zijn specifiek karakter met hoge plafonds, rondbogen, verticale vensteropeningen,...

De inrichting is in de eerste plaats hedendaags en leunt niet aan bij een gasthuisgevoel. De inrichting ontstond vanuit een zoektocht naar een sterk contrast met het oude gebouw. Een opvallend hedendaags interieur versterkt de ervaring van oude elementen. Het moderne interieur wordt met andere woorden aangevuld met historische accenten en niet vice versa. De boogvormige ramen en deuren, de hoge ruimtes en bepaalde naakte structuren zoals die van het houten dak worden behouden en versterkt. De witte kleur maakt de ontmoeting tussen het moderne en de sereniteit van het oude mogelijk. Het schrijnwerk en de dakgoten werden gereconstrueerd. De ingang mocht vergroot worden. Deze werd echter behouden zodat de gasten een contrast ervaren tussen de kleine inkomdeur en de hoge inkomhal.