PCp Architects

Opslagruimte voor archivering, digitalisering en documentverwerking.

5 miljoen opeengestapelde dozen of 1.500km aan papier.

Inrichting kantoren Jansen The Building Company in Gent.

Olympia is gelegen op de Kuringersteenweg. Het terrein ligt in een binnengebied dat omsloten is aan één zijde door achterkanten van rijwoningen die grenzen aan de Kuringersteenweg, een netwerk van treinsporen en aan de achterzijde van het Office-Centrum Hasselt. Het domein is bereikbaar via de Kuringersteenweg en langs de parking van het Office-Centrum.

Het sportcentrum bestaat uit verschillende volumes die historisch gegroeid zijn. Dit is duidelijk te zien aan de verschillende hoogtes, uitstekende volumes en diversiteit aan materialen die in de linkse zijgevel samenkomen.

PCp kreeg de opdracht van een substantiële uitbreiding van het complex.
De bestaande routing werd onderzocht en verder aangepast zodat een naadloze overgang van de bestaande naar de nieuwe ruimten bekomen werd.

De uitbreiding brengt terug eenheid in het sportcomplex en opent zich naar zijn directe omgeving. Olympia krijgt een moderne, frisse en homogene uitstraling.

Olympia kent een grote toeloop van Hasseltse scholen die wekelijks komen sporten. De sanitaire faciliteiten waren niet meer volgens de huidige norm en te klein voor de grote studenten groepen.
Boulderen wordt populairder onder de klimmers waardoor er nood was aan een nieuwe Boulderzaal (= klimzaal)

De uitbreiding en gedeeltelijke verbouwing van het sportcentrum Olympia omvat volgende functies:
- Sporterslounge
- Uitbreiding van de boulderzaal
- Nieuwe kleedkamers met onderscheid tussen studenten en leden
- Uitbreiding fitness

Op het gelijkvloers wordt er een sporterslounge gecreëerd met een infopunt, een bar en een sportersshop.
De kleedruimtes worden voorzien over twee niveaus. Dit geeft de mogelijkheid om een onderscheid te maken tussen de kleedruimtes voor scholen en leden van Olympia. De boulderzaal is bereikbaar via de klimzaal en strekt zich uit over 2 bouwlagen. Op de verdieping wordt er een uitbreiding van de fitness voorzien die aansluit op de bestaande fitness. 
Na deze opdracht werd verder het bestaand onthaal aangepast samen met de keuken en verbruiksruimten.

De opdracht voor PCp was om van de Kim Clijsters Sports & Health Club een tennis- en sportclub voor de hele familie te maken. De club kan van de prachtige infrastructuur genieten: 10 outdoor gravelbanen en binnen nog eens 5 granulaatbanen en 3 US Open hardcourt-terreinen. 

Het ontwerp verbindt twee indoortennishallen dmv een centraal volume dat de gemeenschappelijke functies bevat.
In het ontwerp worden de in -en outdoor tennisfuncties centraal gebonden: een duidelijke hoofdinkom, foyer, kine praktijk, fitness ruimte,  bikram Yoga, omkleedruimten voor binnen - en buitentennis, een kinderopvang, een royale eetcafé/ brasserie, meeting rooms, kantoren voor Energy lab en tenslotte functionele lokalen.

De brasserie is centraal gelegen en biedt zicht op de binnen- en buiten velden.

Zowel de verbruiksruimte als het terras zijn verhoogd geplaatst zodat er een “podium” ontstaat met optimaal zicht op de buiten tennisvelden. 

Aan de voorzijde van het complex zijn een aantal functies aan de hoofdinkom gekoppeld die ook afzonderlijk gebruikt kunnen worden: het energy-lab (met daaraan gekoppeld een ruimte voor diverse deskundigen), een ruimte voor yoga, een kiné, en een fitness-ruimte. 

“Twinstone” Lodge

2 stenen met een recreatieve verblijfsfunctie.

De Lodge is gelegen aan de toegangspoort voor het Nationaal Park Hoge Kempen, Kattevennen te Genk.  Dit enorm groot natuurgebied biedt vele mogelijkheden van recreatie: wandelen, fietsen, paardrijden, ... Je krijgt er de kans om te genieten van de prachtige natuur.

Op een Quasi ondoordringbaar terrein van dichte bebossing verschijnen 2 stenen in een oase van licht.  Het perceel vormt een overgang tussen de dynamische recreatie en het omgevende uitgestrekte bos.

De bouwvorm van de 2 volumes tracht door hun wisselvallige verschijning aanwezig te zijn, zonder hiervoor opdringerig te worden.  En met het nodige respect voor de natuur. De stenen bieden een pantser van geborgenheid, doch geopend in relatie tot de bosrijke omgeving.

Het ecologisch aspect maakt integraal deel uit van de visie en het concept van het project; lage energieconstructie, oriëntatie, hoge isolatiewaarden, verwarming (warmte pompen), watergebruik (herbruik regenwater), …

Bijzondere aandacht werd geschonken aan de keuze van het materiaalgebruik. Houten constructies (FSC hout - bosbeheer) en zinken gevelbekledingen komen hierbij in aanmerking.

Zink is een zeer duurzame product, is 100% recycleerbaar, heeft een gering energieverbruik voor de productie van zinkmetaal, is onderhoudsvrij en ecologisch in de verwerking.

Carbon, een belevingsoord. Met de centrale ligging in hartje Limburg als deel van een grootschalig stadsvernieuwingsproject vormt het een ideale uitvalsbasis voor ontdekkingstochten: shoppingcentra, het mijnpatrimonium, de fruitstreek...
Carbon is het thema dat zijn oorsprong vindt in de historische ligging van de koolmijnindustrie van Genk en omstreken. Deze steenkoolmijngeschiedenis wordt met de 5 elementen van de Chinese filosofie (hout, vuur, aarde, metaal en water) in het ontwerp verenigd. Verschillende nuances van carbon-zwart staan in contrast met smetteloos wit en worden aangevuld met donkere natuurlijke materialen. 

Voor de aankleding van het interieur werden de talenten van verschillende Limburgse ontwerpers en bedrijven gebruikt: beddenontwerp door modeontwerper Stijn Helsen, verlichting door Kreon, wandbekleding en interieurstoffen door Arte, keramiek door Piet Stockmans enz. 

PROGRAMMA

Het concept werd in functie van de unieke belevenis in 4 delen uitgewerkt: 

De 4 delen van het hotel vormen een ondeelbaar geheel. Door een afgewogen plaatsing in het gebouw kunnen de delen wel onafhankelijk van elkaar functioneren.
Op het gelijkvloers bevinden zich het restaurant, de winebar en de meetingrooms.
Op de eerste verdieping geeft de check-in toegang tot de hotelkamers op de volgende verdieping en is er een loungeroom. 

Het dakvolume op de vijfde verdieping wordt met Carbon Sense ingevuld. Een ruime Spa voorzien van sauna’s, hammam, dompelbaden, behandelingskamers en cocoon corners.
De superpositie van de delen staat in verband met de graad van intimiteit. De plaatsing in het dakvolume geeft Carbon Sense de mogelijkheid om zich met een groot dakterras naar het licht te openen zodat de gasten ongestoord van de zon kunnen genieten. Carbon Taste plaatst zich met een restaurant en winebar volledig toegankelijk en transparant op het niveau van de straat. 

Het hotel telt 60 kamers rond een stadstuin; een private buitenruimte binnen de verdichte stedelijke omgeving van Genk. De inrichting van de kamers staat in functie van een unieke beleving. Warme, donkere tinten en natuurlijke materialen geven een geborgen gevoel. De bezoeker krijgt de mogelijkheid om de beleving naar eigen behoefte aan te passen.