PCp Architects

“Twinstone” Lodge

2 stenen met een recreatieve verblijfsfunctie.

De Lodge is gelegen aan de toegangspoort voor het Nationaal Park Hoge Kempen, Kattevennen te Genk.  Dit enorm groot natuurgebied biedt vele mogelijkheden van recreatie: wandelen, fietsen, paardrijden, ... Je krijgt er de kans om te genieten van de prachtige natuur.

Op een Quasi ondoordringbaar terrein van dichte bebossing verschijnen 2 stenen in een oase van licht.  Het perceel vormt een overgang tussen de dynamische recreatie en het omgevende uitgestrekte bos.

De bouwvorm van de 2 volumes tracht door hun wisselvallige verschijning aanwezig te zijn, zonder hiervoor opdringerig te worden.  En met het nodige respect voor de natuur. De stenen bieden een pantser van geborgenheid, doch geopend in relatie tot de bosrijke omgeving.

Het ecologisch aspect maakt integraal deel uit van de visie en het concept van het project; lage energieconstructie, oriëntatie, hoge isolatiewaarden, verwarming (warmte pompen), watergebruik (herbruik regenwater), …

Bijzondere aandacht werd geschonken aan de keuze van het materiaalgebruik. Houten constructies (FSC hout - bosbeheer) en zinken gevelbekledingen komen hierbij in aanmerking.

Zink is een zeer duurzame product, is 100% recycleerbaar, heeft een gering energieverbruik voor de productie van zinkmetaal, is onderhoudsvrij en ecologisch in de verwerking.

Carbon, een belevingsoord. Met de centrale ligging in hartje Limburg als deel van een grootschalig stadsvernieuwingsproject vormt het een ideale uitvalsbasis voor ontdekkingstochten: shoppingcentra, het mijnpatrimonium, de fruitstreek...
Carbon is het thema dat zijn oorsprong vindt in de historische ligging van de koolmijnindustrie van Genk en omstreken. Deze steenkoolmijngeschiedenis wordt met de 5 elementen van de Chinese filosofie (hout, vuur, aarde, metaal en water) in het ontwerp verenigd. Verschillende nuances van carbon-zwart staan in contrast met smetteloos wit en worden aangevuld met donkere natuurlijke materialen. 

Voor de aankleding van het interieur werden de talenten van verschillende Limburgse ontwerpers en bedrijven gebruikt: beddenontwerp door modeontwerper Stijn Helsen, verlichting door Kreon, wandbekleding en interieurstoffen door Arte, keramiek door Piet Stockmans enz. 

PROGRAMMA

Het concept werd in functie van de unieke belevenis in 4 delen uitgewerkt: 

De 4 delen van het hotel vormen een ondeelbaar geheel. Door een afgewogen plaatsing in het gebouw kunnen de delen wel onafhankelijk van elkaar functioneren.
Op het gelijkvloers bevinden zich het restaurant, de winebar en de meetingrooms.
Op de eerste verdieping geeft de check-in toegang tot de hotelkamers op de volgende verdieping en is er een loungeroom. 

Het dakvolume op de vijfde verdieping wordt met Carbon Sense ingevuld. Een ruime Spa voorzien van sauna’s, hammam, dompelbaden, behandelingskamers en cocoon corners.
De superpositie van de delen staat in verband met de graad van intimiteit. De plaatsing in het dakvolume geeft Carbon Sense de mogelijkheid om zich met een groot dakterras naar het licht te openen zodat de gasten ongestoord van de zon kunnen genieten. Carbon Taste plaatst zich met een restaurant en winebar volledig toegankelijk en transparant op het niveau van de straat. 

Het hotel telt 60 kamers rond een stadstuin; een private buitenruimte binnen de verdichte stedelijke omgeving van Genk. De inrichting van de kamers staat in functie van een unieke beleving. Warme, donkere tinten en natuurlijke materialen geven een geborgen gevoel. De bezoeker krijgt de mogelijkheid om de beleving naar eigen behoefte aan te passen.

Tongeren is de oudste stad van België en wordt ook wel eens de Ambiorix-stad genoemd, naar de legendarische Eburoon die er in lang vervlogen tijden zijn kamp opsloeg en er tegen de Romeinen van Julius Caesar vocht.
Het romeinse en middeleeuwse verleden heeft her en der in Tongeren een schat aan waardevol cultuur-historisch erfgoed nagelaten. Archeologen doen er bijna nog dagelijks nieuwe vondsten.

Tongeren geniet ook internationale faam dankzij de zondagse antiek- en brocante markt, de grootste in de Benelux. Bovendien kan je er lekker tafelen, gezellig winkelen, cultuur opsnuiven,... .
In de nabije omgeving vinden we vele sporen van een rijk agricultureel verleden met prachtige kastelen en wijngaarden.

Hotel Eburon wordt opgevat als ideale uitvalbasis voor een ontdekkingstocht in deze historisch rijke regio. De specifieke inrichting van Eburon is perfect in evenwicht met het historisch karakter.
Het hotel werd opgetrokken in het oude Sint-Jacobusgasthuis, gesticht rond 1195.
De beschermde buitengevels van het vroegere hospitaal met typische raamindelingen worden in de inrichting gerespecteerd. Het bewaren en gebruiken van de oorspronkelijke bouwkenmerken geven het hotel zijn specifiek karakter met hoge plafonds, rondbogen, verticale vensteropeningen,...

De inrichting is in de eerste plaats hedendaags en leunt niet aan bij een gasthuisgevoel. De inrichting ontstond vanuit een zoektocht naar een sterk contrast met het oude gebouw. Een opvallend hedendaags interieur versterkt de ervaring van oude elementen. Het moderne interieur wordt met andere woorden aangevuld met historische accenten en niet vice versa. De boogvormige ramen en deuren, de hoge ruimtes en bepaalde naakte structuren zoals die van het houten dak worden behouden en versterkt. De witte kleur maakt de ontmoeting tussen het moderne en de sereniteit van het oude mogelijk. Het schrijnwerk en de dakgoten werden gereconstrueerd. De ingang mocht vergroot worden. Deze werd echter behouden zodat de gasten een contrast ervaren tussen de kleine inkomdeur en de hoge inkomhal.