PCp Architects
Fotograaf: Philippe van Gelooven
appartementen en bibliotheek, Oudsbergen

Residentie Schansbroek

Opdracht voor de (her-)ontwikkeling van het gebied aan de hoek Kimpenstraat - Kapelstraat.

Ontwerpen - (pré)financieren - bouwen - commercialiseren en verkopen/verhuren. Volgens het principe van een publieke private samenwerking (PPS).

De complexiteit van de opgave was om een grootschalig gebouw te integreren in een kleinschalige omgeving. Het ontwerpvoorstel vertaalt deze complexiteit met eenvoud na een doorgedreven stedenbouwkundige analyse. Instrumenten hiervoor zijn aansluitende bouwhoogtes aan de perceelsgrenzen, uitkragingen, een ruimtelijke onderdoorgang aan de Kapelstraat en een binnentuin. 

Het gebouwvolume wordt op een transparante plint geplaatst waarachter de publieke functies worden gehuisvest. Vanaf de tweede bouwlaag wordt het gebouw opgetrokken in een semi-transparante gevel met een maximale toepassing van private terrassen, welke de woonfunctie maskeert.
Het ontwerpvoorstel is vanuit de stedenbouwkundige uitgangspunten vormgegeven tot een hoogstaande architectuur met: een schaal-gradatie in de gevels; uitkragingen; terrassen die toonbaar zijn vanuit het openbaar domein; een ingetogen statement; en duurzame materialen. 

Deze uitgangspunten voor het ontwerp leiden tot een dialoog met de omgeving. 

De combinatie tussen een aangepast ontwerp en de rijke omgeving zorgt voor een ideaal woonklimaat voor iedereen en meer specifiek met de nodige aandacht voor senioren. Elke bewoner heeft een eigen woning met de nodige privacy, zonder in te boeten op leefkwaliteit en sociale noden. Kortom de perfecte woonlocatie om zorgeloos, maar indien nodig met zorg, volop van het leven te genieten. 

Het ontwerp biedt in zijn totaliteit een gepast antwoord aan de vraag om kwalitatief en sociaal geïnspireerde huisvesting te bieden. Op zo’n manier dat persoonlijke en sociale competenties gestimuleerd worden. In deze boeiende omgeving komt dit aantrekkelijk gebouw ten volle tot zijn recht en vindt het zijn plaats in de stedenbouwkundige context. Met alle technische voorzieningen en een zeer leesbare functionaliteit vormt het een prachtige plek om te wonen. 

Daarnaast wordt de vraag naar publieke ruimte ingevuld op het gelijkvloers die daarmee de dorpskern een gezicht geeft en het leven om en rond het gebouw versterkt en stuurt. 

Kortom een ideale plek om te wonen, te werken, te genieten en zich ten volle thuis te voelen. 

I.s.m. D&D Architecten.

Status
Opgeleverd
Bouwjaar
2019
Bouwheer
Haex